Näin vaihdat renkaat autoosi

renkaiden vaihto

Auton renkaiden vaihto taito on hyödyllistä jokaisen osata. Mikäli rengas rikkoontuu, voi tien päällä vaihtaa vararenkaan rikkoutuneen renkaan tilalle. Joskus apua ei ole nopeasti saatavilla, jolloin renkaiden vaihtotaidosta on paljon hyötyä.

renkaiden vaihto

Renkaiden vaihdon muistilista

  1. Tasainen ja tukeva alusta. Renkaita vaihtaessa auto kannattaa olla tasaisella ja tukevalla alustalla, jotta auto pysyy paikallaan, eikä tunkki painu maahan. Tunkin painumista maahan voi estää esimerkiksi vanerilevyllä.
  2. Käsijarru, vaihde tai p-asento ja renkaiden kiilaus. Nämä estävät sen, ettei auto lähde liikkumaan renkaiden vaihdon aikana. Renkaat voi kiilata sitä varten tarkoitetuilla kiiloilla tai hätätilanteessa kivillä.
  3. Pulttien löysääminen. Joissain autoissa on pölykapseli pulttien edessä, niin irroita se ensin. Voit kevyesti aukaista pultteja valmiiksi ennen kuin nostat auton tunkille. Älä kuitenkaan vielä poista pultteja paikoiltaan. Pultit aukeavat vastapäivään.
  4. Tunkille nostaminen. Käytä renkaiden vaihdossa hallitunkkia ja vain hätätapauksissa auton omaa hätätunkkia, sillä se ei kestä useita käyttökertoja. Auton alla kunkin renkaan kohdalla sijaitsee tunkkipiste, jonka kohdalle tunkki asetetaan. Katso, että tunkki on suorassa ennen kuin alat nostamaan sitä. Nosta auto niin korkealle, ettei rengas osu enää maahan. Laita vaihdettava rengas varalta odottamaan auton alle siltä varalta, jos auto putoaa tunkin päältä.
  5. Pulttien poistaminen. Poista pultit rengasavaimella/ristikkoavaimella. Muista laittaa pultit talteen.
  6. Uuden renkaan laittaminen. Tarkista renkaan pyörimissuunta kyljessä olevasta nuolesta. Aseta rengas akselistolle ja laita pultit paikalleen käsin kevyesti kiinni myötäpäivään. Tämän jälkeen voit kiertää pultit kiinni tietyssä järjestyksessä. Aloita esimerkiksi ylimmästä pultista ja siirry kirristämään aina sitä vastapäätä oleva ruuvi kiinni, jottei vanne vaurioidu. Katso, ettet kiristä pultteja liikaa.
  7. Laske auto tunkilta. Auto kannattaa laskea varovasti ja poista tunkki vasta sitten, kun rengas osuu maahan.
  8. Kiristä vielä pultit. Kun auto on otettu tunkilta, kannattaa pultteja vielä kiristää. Muista myös tarkistaa pulttien kiristys noin 50-100km jälkeen, kun olet ajanut vaihdetuilla renkailla.
  9. Tarkista rengaspaineet. Lisää tarvittaessa ilmaa renkaisiin. Oikeat rengaspaineet löytyvät auton ohjekirjasta, bensaluukun kannesta sisäpuolelta tai etuoven karmista. Mikäli ajaessa auton ratti tärisee, on paikallaan tehdä renkaille tasapainotus.

Ajan säästämiseksi Lapkaaralla hoituu renkaiden vaihto puolestasi. Lisäksi palveluihimme kuuluu rengashotelli, jonne saat säilöön renkaasi. Rengashotelli palveluun kuuluu renkaiden vaihdon ja säilytyksen lisäksi renkaiden puhdistaminen ja kuntotarkastus. Varaa aika renkaiden vaihtoon tai rengashotelliin täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *