Mitä teen, jos katsastus hylkääntyy? Mikä on korjauskehotus?

mitä teen jos katsastus hylkääntyy

Korjauskehotus on katsastuksessa annettava kehotus korjattavasta viasta. Korjauskehotuksellinen vika voi aiheuttaa enimmillään vähäistä haittaa liikenteessä. Katsastus voidaan hyväksyä, mikäli korjauskehotuksia on maksimissaan kolmessa kohteessa. Tällöin korjauskehotuksia ei tarvitse tulla näyttämään katsastuskonttorille. Mikäli niitä on enemmän eli vähintään neljä, katsastus on hylätty. Katsastus voidaan hylätä, vaikka vikoja olisi vähemmän, mutta jos ne aiheuttavat merkittävää vaaraa liikenteessä. Ajoneuvojen katsastuksen tulos voi olla jokin näistä: ajokielto, hylätty, korjauskehotus tai hyväksytty.

Korjauskehotukset tulee korjata tietyn määräajan kuluessa, joka on merkitty rekisteröintitodistukseen. Useimmat korjauskehotukset pystyisi välttämään sillä, että tarkistaa ajoneuvon kunnon ennen katsastukseen menoa ja korjaa kyseiset pienet viat. Yleisimpiä korjauskehotuksia voivat esimerkiksi olla palanut polttimo, tuulilasin iskeymät tai pyyhkijöiden kuluneisuus. Kannattaa huolehtia, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi, jotta katsastaja voi testata tuulilasin pesulaitteen. Nykyisillä katsastuskriteereillä annetaan herkemmin korjauskehotuksia puuttellisista valaisinvarusteista.

Korjauskehotus merkintä poistuu auton rekisteriotteelta vasta seuraavassa määräaikaiskatsastuksessa, mikäli puutteet on korjattu.

mitä teen jos katsastus hylkääntyy
mitä teen jos katsastus hylkääntyy

Mitä teen, jos katsastus hylkääntyy?

Syitä katsastuksen hylkäykselle ovat esimerkiksi viat etuakselistossa, jousituksessa, iskunvaimennuksessa tai jarruissa. Jarrupalat ovat useissa tapauksissa hyvin kuluneet. Lue tästä myös viisi yleisintä syytä, miksi katsastus ei mene läpi. Hylätyllä autolla on ajoaikaa kaksi kuukautta katsastuksen jälkeen, mikäli katsastus suoritettiin katsastusajan sisällä. Mikäli auto katsastettiin viimeisen katsastuspäivän jälkeen ja katsastuksesta saatiin hylätty, on auto ajokiellossa. Katsastuksessa hylätty auto tulee tuoda jälkitarkastukseen yhden kuukauden kuluessa. Mikäli jälkitarkastukseen meno lykkääntyy, tulee koko katsastus suorittaa uudelleen. Jälkitarkastuksessa tarkistetaan vain aikaisemmat puutteet. Ajoaika ja jälkitarkastusaika on eri asia, joten niitä ei kannata sekoittaa keskenään.

Ajokieltoon määrätty auto aiheuttaa välitöntä vaaraa liikenteessä. Tällaisessa tapauksessa katsastuskonttori määrittelee, miten ja minne ajoneuvo kuljetetaan korjattavaksi. Jälkitarkastuksessa ajokielto voidaan poistaa, mikäli puutteet on korjattu.

Varaa aika Ritaharjun katsastukseen Oulussa täältä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *