Näin pidät autosi kunnossa talvella

Pakkaskelit ovat täällä piakkoin. Talviautoilu vaatii erityisiä toimenpiteitä ja näillä vinkeillä pidät autosi kunnossa talvella. Autossasi saattaa olla vielä kesämallista lasinpesunestettä. Se kannattaa vaihtaa talviversioon tuota pikaa! Talvikäyttöön tarkoitettu lasinpesuneste ei jäädy, jolloin lasinpesujärjestelmä ei pääse hajoamaan. Mikäli lasinpesuneste on vääränlaista, voi siitä koitua kallis remontti autollesi. Tiestikö, että lasinpesunesteiden välillä on paljon laatueroja? Jotkut nesteet jättävät esimerkiksi ikävän kalvon tuulilasille. Meiltä löydät valikoimasta laadukkaat lasinpesunesteet hintaan 3,5€/litra.

Muista aina esilämmittää moottori ennen starttaamista! Autosi moottorin laakerit voivat vaurioitua, mikäli moottoriöljy ei ole lämmennyt rittävästi. Pahinta mitä voit autollesi talvisin tehdä, on käynnistää se kylmänä. Moottorin kulumisen ehkäisemisen lisäksi, esilämmittämällä autosi, vähennät polttoaineen kulutusta ja päästöjä. Taulukosta näet suositeltavat lämmitysajat ulkoilman lämpötilan mukaan.

Ulkoilman lämpötilaSähköiset esilämmittimetPolttoainetoiminen lämmitin
   
0 … -5 °C0,5–1 h10–15 min
-5 … -10 °C1–2 h15–20 min
alle -10 °C2–3 h20–30 min

Autojen akut ovat talvisin koetuksella, sillä kova pakkanen heikentää akun tehoa ja erilaiset sähkölaitteet, kuten lisälämmittimet, kuluttavat paljon sähköä. Varsinkin, jos autossasi on webasto ja ajat sillä pääsääntöisesti vain lyhyitä työmatkoja, on autosi akku vaarassa tyhjentyä. Autolla olisi hyvä ajaa välillä pidempiä matkoja, jolloin akku pääsee latautumaan ajossa. Karkeana nyrkkisääntönä voidaan pitää, että autolla tulisi ajaa vähintään yhtä kauan kuin lämmitintä on käytetty ennen käynnistystä. Auton akkua voi olla myös syytä ladata ajoittain ylläpitolaturilla. Akun tavallinen käyttöikä normikäytössä olevalla autolla on noin 5-6 vuotta. Lapkaaran autohuollossa voit selvittää akkusi kunnon helposti akkutesterillä! Testaamisen jälkeen voimme tehdä tarvittavat lataus ja kunnostutoimet.

Muista siis huolehtia autostasi talvisin ja näillä vinkeillä pidät autosi kunnossa talvella. Mukavia autoiluhetkiä pakkaskeleissä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *